Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Συστήματα ιχνηλάτησης για βέλτιστη απόδοση (Τα φωτοβολταικά παρακολουθούν την πορεια του ήλιου)

Προκειμένου τα φωτοβολταϊκά να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί περιστρεφόμενες βάσεις, γνωστές και ως συστήματα ιχνηλάτησης ή παρακολούθησης (solar tracker) που διασφαλίζουν ότι οι ακτίνες του ηλίου θα πέφτουν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας σε ορθή γωνία. Κι αυτό, διότι τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν τη μέγιστη ενέργεια όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στις συστοιχίες υπό γωνία 90°. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, τα συστήματα αυτά, μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών μέχρι και κατά....

45%.

Τα συστήματα ιχνηλάτησης χρησιμοποιούν δύο τρόπους ελέγχου της περιστροφής των ηλιακών στοιχείων. Ένας τρόπος είναι βάσει αστρονομικού αλγόριθμου, διαφορετικού για τον κάθε τόπο εγκατάστασης. Μια άλλη δυνατότητα είναι το σύστημα ελέγχου με αισθητήρα φωτός, που μετράει την ηλιακή ακτινοβολία που δέχονται τα ηλιακά στοιχεία.

Ορισμένα συστήματα ιχνηλάτησης χρειάζεται να ρυθμίζονται εποχιακά και τα περισσότερα απαιτούν ετήσιο έλεγχο και λίπανση. Καθώς τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από μαλακό χάλυβα, συνήθως απαιτείται και συντήρηση της βαφής τους. Τα συστήματα ιχνηλάτησης είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική αγορά από διάφορες εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα, πολύ καλή σκέψη και προσπάθεια το εν λόγω blog. Το 45% είναι μάλλον υπερβολικό και εξαρτάται από το την απόδοση (module efficiency) του πάνελ, όπως επίσης από τον προσανατολισμό τους στις αντίστοιχες εποχές ή το είδος του antireflective coating (προστατευτικό τζάμι)και ένας σωρού άλλων τεχνικών παραγόντων, αλλά και από την ελάχιστη ικανή ηλιοφάνεια τις μέρες συννεφιάς για την παραγωγή των κατάλληλων volts στα κύτταρα του πάνελ - στην περίπτωση αυτή ένα πάνελ άμορφου πυριτίου (εξ ολοκλήρου ή σαν base layer υβριδικού module - βλέπε Sanyo), αποδίδει καλύτερα. Σε πραγματικές συνθήκες, η απόδοσή του δε μπορεί να είναι πάνω από 25% ετησίως. Οτιδήποτε περιέχει κινητά μέρη, φθείρεται αναπόφευκτα, που σημαίνει ότι κατά την αντικατάσταση κάποιου εξαρτήματος, όπως συνηθίζεται, ο παραγωγός μπορεί να χάσει ολόκληρες εβδομάδες μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς. Τέτοιου είδους ρεαλιστικοί παράγοντες δεν υπολογίζονται ποτέ στα "νούμερα" του κατασκευαστή αλλά πρέπει να υπολογίζονται από τον παραγωγό.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
    Harry

    ΑπάντησηΔιαγραφή