Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Leasing σε αγρότες για φωτοβολταϊκά από την ΑΤΕ

Ειδικό πρόγραμμα 100% χρηματοδότησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, μελετά ο όμιλος της ATEbank υπό την καθοδήγηση του διοικητού της τράπεζας Θόδωρου Πανταλάκη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που παρουσίασε η εφημερίδα Agrenda το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα προβλέπει τη κατασκευή μονάδων μέχρι 100 ΜW (μεγαβάτ) το συνολικό κόστος των οποίων υπολογίζεται σε.... 350.000 ευρώ.

Το σχετικό πρόγραμμα θα «τρέξει» η ATELeasing καθώς θα κινείται με τους κανόνες της χρηματοδοτικής μίσθωσης και θα κυμαίνεται από 12 μέχρι 15 χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το 100% της επένδυσης που με βάση την τελευταία τεχνολογία (τα σώματα ακολουθούν τη φορά του ήλιου) κοστίζει μέχρι 350.000 ευρώ. Γίνονται συζητήσεις ώστε το πρόγραμμα να προβλέπει επιδοτούμενο επιτόκιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θέμα το οποίο αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, η προτεραιότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την κατασκευή μονάδων φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας θα φθάσει τους 6 μήνες και στη συνέχεια θα δοθεί αυτή η δυνατότητα στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εφ’ όσον υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του τομέα και κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με την πρόθεση πολλών τραπεζών να προχωρήσουν σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα, κάνουν πολλές εταιρείες με εξοπλισμό και τεχνογνωσία για τα φωτοβολταϊκά, να κινούνται δραστήρια προς αναζήτηση ενδιαφερόμενων επενδυτών στο χώρο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα προβλεπόμενα μεικτά έσοδα μιας μονάδας φωτοβολταϊκών 100 ΜW υπολογίζονται σε 80.000 ευρώ το χρόνο. Με την εφαρμογή του παραπάνω χρηματοδοτικού προγράμματος από την Αγροτική ή οποιαδήποτε άλλη εμπορική τράπεζα, σε μια περίοδο 12 ετών παρέχεται η δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης με παράλληλη εξασφάλιση καθαρού εισοδήματος για τον αγρότη της τάξεως των 25.000 ευρώ το χρόνο. Σημειωτέον ότι για μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αυτής της κατηγορίας απαιτούνται 6 στρέμματα γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου