Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Καθυστερούν τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά Λόγω Ασαφειών και Αντιφάσεων

Οι ασάφειες καθυστερούν τις επενδύσεις των αγροτών στα φωτοβολταϊκά, αφού μια σειρά από ρυθμιστικά ζητήματα και εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις λειτουργούν ανασταλτικά στο έντονο κατά τα άλλα ενδιαφέρον των αγροτών της χώρας μας.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το ότι δεν έχει καθορισθεί επακριβώς η ισχύς που μπορεί να «σηκώσει» το δίκτυο κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας, άρα οι αγρότες δεν γνωρίζουν την έκταση που θα μπορούν να έχουν τελικά οι επενδύσεις τους. Επίσης, αντιδράσεις προκαλεί και ο αποκλεισμός των αγροτών των μεγάλων νησιών, όπως είναι η Κρήτη, από την επιχειρηματική ευκαιρία που παρουσιάζεται.
Γνωστή είναι άλλωστε η άποψη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ο οποίος τονίζει πως με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται η εγκατάσταση 2.567 MW, με τις αιτήσεις να φτάνουν ήδη τα 3.700 MW. Συνεπώς, μια μεγάλη μερίδα των υποψήφιων επενδυτών αναγκαστικά θα...

αντικρίσει το κόκκινο φως και δεν θα αδειοδοτηθεί.

Άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι και η καθυστέρηση στις υπουργικές αποφάσεις, τη στιγμή που με το νέο έτος η επιδοτούμενη τιμή στα φ/β θα μειωθεί στα...

42 λεπτά έναντι 45 λεπτών που είναι σήμερα.

Τέλος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», μπορεί τα φωτοβολταϊκά σε αγροτικές περιοχές να είναι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, αλλά εμπεριέχει και ορισμένες αβεβαιότητες και αντικίνητρα. Για παράδειγμα, το επιτόκιο τραπεζικού δανεισμού ξεπερνά το 8,5% και επίσης ο αγρότης μετατάσσεται υποχρεωτικά στην ανώτατη κλάση εισφορών του ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου